Fözöcske*
*nem fozok bonyolult - cifra dolgokat. Minek? Egyszeru, finom eteleket szeretek fozni, tiszta es jo alapanyagokbol
A Gastro Puccs mellékletet Asinnak ajánlom...
Csirke paprikás nokedlivel, kovi ubi
Hozza valók:
- csirke mell 2 db, comb 2 db, szárnya 2 db
- 1 fej hagyma, fokhagyma
- olaj
- só, bors, kömény, piros paprika
Elkészítési idő: 45 perc
A csirke paprikás lelke, hogy ne csak a csirke melléből próbáljuk meg megfőzni, mert akkor nem lesz igazan jó íze. Jó ízű paprikást csak comb és szárnnyal együtt lehet főzni.
A hagymát alaposan apróra vágjuk, meg dinszteljük a forró olajban. A trükk, hogy az olaj ne legyen túl forró és hogy lefedjük a hagymát, hogy tudjon levet ereszteni.
A megdinsztelt hagymába belerakjuk a megtisztított csirkéket ( tipp - vágd szét a combot és a mellet kisebb darabokba ) , a piros paprikát és megsózzuk. Kicsit hagyjuk "meghúzni" majd felontjuk vízzel, annyival amennyi ellepi.
Bele rakjuk a fokhagymát, a fűszereket és lefedjük. Kis lángon főzzük, amíg a csirke puha nem lesz. Ha elfő a víz , pótoljuk.
A nokedli.
Hozza valók:
- liszt, tojás, só, víz
Kb. 40 dkg liszthez hozza adunk 2 egész tojást és egy pici vizet. össze dolgozzuk egyenletesen, majd aprólékosan annyi vizet adunk hozza, hogy olyan igazi ragadós - nyúlós állagú tészta legyen.
Felrakunk vizet, megsózzuk és forrásig melegítjük. Jó bőven kell forrnia. A nokedli szaggatásához használjunk szaggatót. Ne gépet, mert én pl. meg nem találkoztam olyan géppel ami működött volna.. A szaggató olyan mint egy fém zöldség reszelő és egy háromszög alakú kis spatula, amivel át kell passzirozni a tésztát a lyukakon. Az egészet az edényre kell helyezni, így a kis tészta darabok a forró vízbe esnek.. Ha feljöttek a víz felszínére, leszűrhető.
Jénai edénybe kirakjuk, és azonnal találjuk, mert össze ragad.
Kovászos uborka ( 2012.4.2 )
Vegyél kb. 1-1.5 kg uborkát, olyan igazi régi fajtat, ne túl öreget. Kell meg 2 csomag kapor, fokhagyma és só, bors. Kell meg egy 5 literes befőttes üveg. ( Erre az a legjobb, mert nagyon nehéz szerezni, hogy valamilyen köz étkeztetésből szerzel. Én pl. a cukrászdából kertem. Amerikaiban pedig vettem egy nagy üveg használhatatlan savanyúságot, kiöntöttem és volt üveg )
Az uborkát jó alaposan meg kell mosni, és súrolni. Először álló vízbe beáztatni, majd megsúrolni, hogy teljesen tiszta legyen.( korom kefével a legjobb ) Ezután elmosod az üveget, nagyon tisztara, és az uborka végeit levágod. Azt ugyanis úgyse eszi meg senki és ha le van vágva az ubi vége, akkor gyorsabban érik be. Érdemes meg az uborkák végét derékszögben kb. 1 cm-ig bevágni.. ettől is gyorsabb lesz az érési folyamat.
Az uborkát így előkészítve berakosgatod az üvegbe, raksz hozza sok sok megtisztított fokhagymát, alkalmasint borsot - egészet és a kaprot, egyben, de jól megmosva.
Felraksz egy nagy adag vizet forrni. Jól megsózod. Ha felforrt, hagyod annyira kihűlni, hogy éppen nem égeti meg a kezed. Evvel a forró - meleg vízzel leontod az előkészített uborkát. Szelsz egy szelet fehér kenyeret, és pirítós sütőben megpirítod.
A pirítóst bele teszed mint egy lezaras képen a befőtt tetejére. Az egészet lefeded egy levegőt jól áteresztő hálóval és kirakod olyan helyre ahol meleg van és éri a nap.
Az érési idő kb. 3 nap és 1.5 hét, attól függően mennyire meleg les napos helyen van.
Ha kész van, hűtőben kell tarolni, megakadalyozando a túl erest.
JON: hazi joghurt...
Vincent (c)
No comments:
Post a Comment